Categories: Historie

by webmaster

Share

Categories: Historie

Share

Wolvega  – De ontsnapping van ‘Hugo de Groot’ in een boekenkist uit de staatsgevangenis ‘Slot Loevenstein’ is algemeen bekend in Nederland.

Maar het werkelijke ‘Grote Uur’ in de geschiedenis van het slot is de dramatisch mislukte verovering van Loevestein door de Geus Herman de Ruyter in december 1570.

Om deze bijna vergeten episode uit de tachtigjarige Oorlog te herdenken, gaf de ‘Rijksdienst-kastelen beheer’ aan de historie-schilder Anton Verhey uit Oldeholtpade de opdracht, om dit ‘Helden Epos’ in drie educatieve taferelen uit de beelden. In 1985 zijn de drie monumentale schilderijen, 250×160 cm plechtig onthuld door de toenmalige Minister van Cultuur Elco Brinkman. Verhey heeft een jaar lang aan deze drie grote schilderijen gewerkt. Nooit eerder zijn de werken buiten Loevestein te zien geweest. Bij hoge uitzondering kunnen ze nu tot 1 december in de Kijkzaal in Wolvega bezichtigd worden.

(Foto: Lenus van der Broek)

Meer nieuws