As. zondag 7 oktober is een speciale editie van de paardenmarathon. Het is namelijk precies twintig jaar geleden dat de menvereniging de eerste wedstrijd heeft georganiseerd vertelt Eddy de Vries van paardencentrum de Heidehoogte, waar ook het zenuwcentrum deze dag is gezeteld. 

Om het jubileum jaar te vieren heeft Fred Sterk zich ingezet om een aantal hindernisbouwers uit de eerste jaren opnieuw bij elkaar gebracht om ouderwets creatief aan de slag te gaan met de hindernissen. Het wordt een speciale reünie-editie. Burgemeester André van de Nadort van de gemeente zal de eerste combinatie gaan starten, waarna de burgemeester zal worden rondgeleid en geïnformeerd over het hele paardenspektakel.   

Het succes zal niet aan het aantal inschrijvingen liggen. De teller staat op ruim vijftig combinaties, zo meldt secretaris Casper Fischer. Dit is bijzonder omdat veel marathons in de regio worden afgelast door te weinig deelname of door een gebrek aan vrijwilligers. Oldeholtpade heeft de afgelopen jaren ingezet op het stimuleren van de jeugd onder 17 en er zelfs een speciale prijs voor in het leven geroepen. De organisatie ziet nu dan ook opvallend veel jonge rijders, waar ze dan ook heel blij mee zijn.  

De aanspanningen vertrekken vanaf Paardencentrum De Heidehoogte en starten via een wegparcours met een speciaal vaardigheidsparcours. Hierbij is het van belang zo min mogelijk kegels van de pionnen af te rijden en het parcours zo snel als mogelijk te volbrengen. Daarna wordt de route vervolgd naar de Lindewijk. In de Lindewijk is een nieuwe waterbak gegraven en zijn nog twee hindernissen gebouwd. Verder is gezorgd voor een speaker, die met veel plezier vertelt over de deelnemers en de hindernissen.    

Er zijn weer veel menners uit de regio en daarbuiten tot aan Ameland en zelfs één uit Amerika. De marathon is door de jaren heen, voor het publiek uitgegroeid tot een gezellig dagje in de natuur en de buitenlucht.

Tussen de beide locaties rijdt een paardentram die toeschouwers de hele dag door gratis vervoeren. Op deze manier kunnen de bewoners van de Lindewijk ook eens een kijkje nemen in het prachtige natuurgebied van de Heidehoogte. 

De aanspanningen strijden met elkaar in verschillende klassen en rassen met zowel pony’s als paarden. Er zijn enkelspannen, met één paard voor de wagen, dubbelspannen, waarbij twee paarden naast elkaar voor de wagen staan, er is ook een langspan waarbij de paarden in tandem voor elkaar zijn ingespannen en er doen twee vierspannen mee. Al met al een divers deelnemersveld, vindt de organisatie.


Iedereen wordt van harte uitgenodigd te komen kijken, de toegang is gratis evenals een ritje met de paardentram. De wedstrijd biedt sport en spektakel in een prachtige omgeving. Een bezoekje meer dan waard. Ook als u wilt kennismaken met de bouwlocaties van de Lindewijk, is dit de ideale gelegenheid. Voor aanmeldingen of voor meer informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.